Sider med ekstra påfyll

torsdag 28. januar 2016

Ti prinsipper for generalisering

Jeg stortrives med å ta et masteremne i geografiske informasjonssystem (GIS) nå for tida. 

Så langt er det mye repetisjon, blant annet om ti regler for generalisering av geografisk informasjon. Du får jo ikke gjengitt verden perfekt med et kart (et bokstavelig talt stort praktisk problem ville være at et slikt perfekt kart måtte være like stort som verden) så du er nødt til å gjøre noen forenklinger, gjerne basert på et utvalg observasjoner. 

I innføringsboka Geographic Information System and Science viser Longley og kompani (2011) til ti regler for slik forenkling, eller generalisering, som McMaster og Shea hadde funnet fram til.

Jeg er jo glad i å visualisere ting, og jeg tror at ting sitter i hodet hvis det også har sittet i hånda di, så jeg tegnet de forskjellige formene for generalisering. Så bruke jeg den småkule appen Whitelines Link for å ta bilder av notatene mine som ble lastet opp til Dropbox.



lørdag 9. januar 2016

Dyrere å parkere i Oslo

Klikk for å se større

Det nye byrådet øker parkeringsavgiftene i Oslo sentrum. Det er kanskje et første skritt for å gjøre Oslo sentrum bilfritt. Uansett, da Aftenpostens Oslo by skrev om nyheten fikk jeg lyst til å lage et nytt kart, basert på Oslo kommunes eget kart, som viste mest mulig informasjon, og hvor folk kunne kjenne igjen Oslo sentrum.

Kart over parkeringssoner i Oslo, laget av Oslo
kommune og brukt i Aftenposten-artikkelen.
Bare så det er nevnt, dette kartet og all informasjonen er basert på min visuelle fortolkning av kartet til Oslo kommune i Aftenposten-artikkelen. Jeg vet ikke helt nøyaktig hvor grensene går f.eks. mellom grønn og gul sone ved Bygdøy (ikke helt tilfeldig at jeg har en infoboks over det meste av grenseområdene der, men også fordi infoboksen om både grønn og blå sone er i kontakt med både grønn og blå sone her). I tillegg er det en grunn til at du ikke ser grensa i sørøst mellom blå og gul sone.

Jeg synes uansett det var viktig å fremheve særtilfellene, altså den røde sonen i Bogstadveien og Valkyriegata, og den gule sonen i Kongens gate. Jeg har også tatt med ring 1 og 3, men ikke ring 2 fordi den tilfører ikke kartet viktig informasjon i dette tilfellet.


torsdag 7. januar 2016

Levealder i Oslo



Godt nyttår! Den siste tiden har vi vært et par folk i GIS-klubben (passe nerdete navn) ved samfunnsgeografiutdannelsen i Oslo som har laget kart over Oslo til Samfunnsgeografen, studenttidsskriftet på instituttet vårt.

Her kan du se en første smakebit av det tematiske miniatlaset som kommer til å stå på trykk i blekka når det kommer ut cirka månedskiftet januar/februar.

Og smakebiten viser at det er forskjeller i forventet levealder for nyfødte på vestkanten og østkanten i Oslo, men interessant nok er den levealderen lavere på den indre østkanten enn i Groruddalen.

Samtidig skulle det vært artig å se levealderen på lavere geografisk nivå, som delbydeler eller grunnkretser, for er det noen bydeler som har en mangfoldig og heterogen befolkning, så er det nettopp gentrifiserte Grünerløkka og Sagene, hvor hippe, unge folk med doktorgrader lever side om side med uføretrygdede eldre folk uten høyere utdanning, bare for å nevne et par ytterpoler i mangfoldet.

Det jeg personlig kanskje har vært mest opptatt av i denne framstillingen, er tegnforklaringen, hvor jeg har forsøkt å vise det faktiske spennet i og mellom de forskjellige fargekategoriene.

Resten av miniatlaset vil blant annet ha kart over sosioøkonomiske faktorer, som utdanning, inntekt og arbeidsledighet, som tradisjonelt har hatt en sterk sammenheng med levealder.