Sider med ekstra påfyll

Kilder til kart- og talldata

Her er en ikke uttømmende liste over nettsider jeg vet om som har en god del kart- og tallmateriale relativt åpent og gratis tilgjengelig.

Og bare for å påpeke det, all den oransje teksten er lenker. For å komme til de forskjellige nettstedene kan du altså bare klikke på overskriften. Eller på bildet av nettsiden.

Geonorge

Klikk på bildet for å komme til nettsiden.

Den mest åpenbare kilden til kartdata fra det offentlige Norge. En god del data her er bak lukkede dører (som FKB-datasettet), men totalt 1300 datasett er åpent tilgjengelige her. (veldig mange av de datasettene er riktig stedsspesifikke pakker med høydedata) Tre høydepunkter er N50 kartdata, digitale terrengmodeller og elveg-settet.

  • N50-settet har kartdata over arealdekke, administrative områder (kommuner, fylker), bygninger, anlegg, høyde(linjer), samferdsel som vei og bane. Ment for fremstillinger med målestokk 1:25 000 til 1:100 000.
  • Digitale terrengmodeller for hele fastlandsnorge med oppløsning (rutenett) på 10m x 10m og 50m x 50m kan enkelt lastes ned på Geonorge.
  • Elveg er et landsdekkende datasett med alle kjørbare veier (som er lengre enn 50 meter). Topologien skal være god, så du kan kjøre ruteanalyser, f.eks. ved å gjøre om shapefilen til et nettverksdatasett.
En god del av nettsidene og datasettene som jeg nevner nedover her kan du komme til via Geonorge også, men det kan bli litt vel mye på et og samme sted.

Høydedata

Klikk på bildet for å komme til nettsiden.

Hvis du synes de digitale terrengmodellene på Geonorge med 10 meter og 50 meter oppløsning er i groveste laget, så kan du laste ned høydedata med betraktelig høyere oppløsning fra Høydedata.

Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kilde: SSB

SSB er kanskje min favorittkilde til kartdata. Det har nasjonale rutenett med oppløsning (rutestørrelse) på alt fra 250m x 250m til 500km x 500km, som da kan kobles til en hel haug av statistikk. En del av rutesettene er allerede koblet sammen med statistikk og kan lastes ned ferdige på Geonorge, men det gjelder ikke alle settene.

Men SSB har mye mer enn standardiserte rutenett. Shapefiler med utspredningen av tettsteder er kjekk. Shapefiler med strandsoner kan også lastes ned. En personlig favoritt som jeg har, er shapefilene med sentrumsområder. I mangel av andre indikatorer for "urbane" områder med god miks av funskjoner, så må jeg si at disse avgrensingene av sentrumsområder er et veldig habilt alternativ.

Noregs vassdrag- og energidirektorat (NVE)

Kilde: NVE

En fantastisk kilde til kartdata på vann og energi i Norge, er direktoratet for den slags, Vil du lage et kart over vindkraftverk i Norge, eller hvor det er blitt søkt om å bygge kraftverk? Finn datamaterialet hos NVE. Vil du lage kart over hvilke områder som rammes av flom? NVE er din kilde. Legg merke til at NVE har en fin oversikt over kartdata i en kartkatalog, og en egen nedlastningsside, hvor du er bortskjemt med alle innstillingene du kan justere, som hva slags filformat du vil ha dataen i.


Statistikkbanken i Oslo kommune

Kilde: Oslo kommune statistikkbank

Hvis du vil lage detaljerte kart over befolkningsdata – som inntekt, utdanning, innvandring, alder osv – så er den tilgjengelige statistikken hos SSB litt for grovmasket. Jo da, du finner kanskje noen indikatorer på bydelsnivå hos SSB, men du vil jo helst ha data på et enda mer finmasket geografisk nivå. Grunnkretser er ganske små i størrelse, men det er lite statistikk å knytte til dem. Du kan bestille data på grunnkretsnivå fra SSB, men da blir det fort et spørsmål om personvernhensyn og penger.

Enter delbydeler, som er en mellomting mellom bydeler og grunnkretser. Oslo kommune har en haug av data offentlig tilgjengelig på delbydelsnivå i deres egen statistikkbank. Tabellene kan enkelt lastes ned i Excel- eller csv-format som kan kobles til shapefiler.

Kilde: Natural Earth Data

Har du lyst på et kartlag med alle verdens land? Natural Earth Data har en god del datasett tilpasset forskjellige målestokk som er gratis og lett å laste ned uten å måtte logge deg inn noe sted. De har litt ymse kart over transportinfrastruktur og byområder som fungerer ok til illustrasjonskart over kontinenter eller hele verden, men jeg ville kanskje ikke brukt dem til noen analyser.

I tillegg til landegrenser og menneskeskapte (cultural) ting, så har de en del rastersett med fjellskygge/reflieff og fargelegging av vegetasjon og fjell som fungerer veldig fint som bakgrunnskart.

StatSilk: Verdenskart med landegrenser og statistikk og sånt

Kilde: StatSilk

StatSilk har et par veldig kjekke samlesider. De har en samleside for relevante kartlag (shapefiler) med inndeling av land  – de linker blant annet til Natural Earth Data – og mindre regioner, som for eksempel fylker.

I tillegg har StatSilk en samleside med lenker til nettsider og databaser som har statistikk som du kan knytte til land og regioner i slike kart.

EuroStat: Europeisk (kart)data

Kilde: Eurostat

Et av stedene som StatSilk linker til, i tillegg til Natural Earth Data, er EuroStat, som er hele EUs SSB. De har en del kartdata, som kan brukes helt på egenhånd, som for eksempel kartdata over arealbruk, urbane klynger osv. I tillegg har de shapefiler med landsinndeling og regioninndeling (NUTS) som kan kobles sammen med all mulig statistikk som de har i databasene sine.

PRIO-GRID: Hele verden som et rutenett

Source: grid.prio.org
Har du alltid drømt om å dele hele verden inn i ruter med like stor, standardisert størrelse, og koble det med statistikk. Da er PRIO-GRID greia for deg. Det er institutt for fredsforskning som forvalter datasettet, og det brukes mye til konfliktstudier, men det kan brukes til veldig mye annet også.

Selve rutenettet finner du her, mens statistikken som du kan koble til rutenettet finner du her.

FN med kartdata for bærekraftmålene

Source: unstats-undesa.opendata.arcgis.com 
For noen år siden vedtok FN en haug med bærekraftsmål. For å gjøre oppfølgingen og overvåkningen av dem lettere, har de tilgjengeliggjort en god del datamateriale her.

GeoFabrik: OpenStreetMap-data

Source: download.geofabrik.de

Du har fått med deg at OpenStreetMap, kartverdenes svar på Wikipedia, finnes og at det er skikkelig kult, men hvordan få tak i OpenStreetMap-data, så du kan jobbe med det selv? Jo, ved å laste det ned hos GeoFabrik.

Luftkvalitet

Jeg har fryktelig lite peiling på luftkvalitetsdata, men ved en tilfeldighet kom jeg over denne nettsiden, hackAir, som har oversikt over et par kilder du kan laste ned data fra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar