Sider med ekstra påfyll

torsdag 7. januar 2016

Levealder i Oslo



Godt nyttår! Den siste tiden har vi vært et par folk i GIS-klubben (passe nerdete navn) ved samfunnsgeografiutdannelsen i Oslo som har laget kart over Oslo til Samfunnsgeografen, studenttidsskriftet på instituttet vårt.

Her kan du se en første smakebit av det tematiske miniatlaset som kommer til å stå på trykk i blekka når det kommer ut cirka månedskiftet januar/februar.

Og smakebiten viser at det er forskjeller i forventet levealder for nyfødte på vestkanten og østkanten i Oslo, men interessant nok er den levealderen lavere på den indre østkanten enn i Groruddalen.

Samtidig skulle det vært artig å se levealderen på lavere geografisk nivå, som delbydeler eller grunnkretser, for er det noen bydeler som har en mangfoldig og heterogen befolkning, så er det nettopp gentrifiserte Grünerløkka og Sagene, hvor hippe, unge folk med doktorgrader lever side om side med uføretrygdede eldre folk uten høyere utdanning, bare for å nevne et par ytterpoler i mangfoldet.

Det jeg personlig kanskje har vært mest opptatt av i denne framstillingen, er tegnforklaringen, hvor jeg har forsøkt å vise det faktiske spennet i og mellom de forskjellige fargekategoriene.

Resten av miniatlaset vil blant annet ha kart over sosioøkonomiske faktorer, som utdanning, inntekt og arbeidsledighet, som tradisjonelt har hatt en sterk sammenheng med levealder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar