Sider med ekstra påfyll

fredag 26. juni 2015

Blir huset ditt oversvømt?


Jeg skal innrømme at det var aldri meningen å publisere dette kartet. Meningen var å teste ut hvordan storymaps kunne brukes på arbeidsplassen jeg har i sommer, men en kommersiell ESRI-konto står ikke øverst på prioriteringslista til en bedrift i en bransje med nedgangstider.

Så jeg legger ut testen på bloggen min, som ikke er i nærheten av å være kommersiell. Hvem som helst kan lagge Storymaps med en ikke-kommersiell konto hos ESRI, og det er forbløffende enkelt sette sammen, så lenge du har interessant kartdata å vise.

Kartet ble laget litt i hui og hast, men viser hvordan en 500-årsflom ville rammet utvalgte områder på Romerike som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har laget kart for. Det er da området rundt utløpet til Glomma i Øyeren, ved Fetsund og Lillestrøm. 

Klikker du på det to-tallet oppe til venstre, så kommer du til et utsnitt for området nedover Vorma mot Sundet i Eidsvoll.

I tillegg til krediteringen som er nevnt i det interaktive kartet, så er selve flomsonene hentet fra NVEs kartdatabase.

Og en siste ting. I dette tilfellet er det i høyeste grad overflødig med swipe-funksjonen, men som sagt, dette var først og fremst en test av forskjellige muligheter og funksjoner for arbeidsplassen.

lørdag 6. juni 2015

Inntekter langs linje 2

Neste interaktive kart i serien om inntektsforskjeller langs t-banerutene er her!




Nå omfatter ikke linje 2 fra Ellingsrudåsen til Kolsås så fryktelig mange andre delbydeler, som det heter så fint, enn linje 1 (Ellingsrudåsen - Frognerseteren), men jeg følger rekkefølgen på t-banelinjene, så vil andre deler av Oslo bli utforsket etter hvert.

Linje to går helt ut til Kolsås i Bærum, men jeg har i denne omgang bare tatt for meg inntektene i delbydelene i Oslo. Kanskje oppdaterer jeg kartet med inntekter for Bærum etter hvert. Men i hvert fall. Den samme tendensen som i kartet for linje 1 (se under) fortsetter i dette kartet, med høye inntekter i vest, og lave inntekter i sentrum og Groruddalen. Likevel er det verdt å legge merke Høybråten som en inntektshøyde i Groruddalen.

Linje 1: Frognerseteren - Ellingsrudåsen

Igjen, så er all inntektsdata hentet fra statistikkbanken til Oslo kommune. Kartlaget med inndeling av delbydeler kommer fra SSB.

Og lurer på hva i all verden som er greia med dette sære ordet delbydeler? Jeg skriver litt mer om det i blogginnlegget med rutenett over Oslo.

onsdag 3. juni 2015

Levekår langs t-banelinjene

Dette kartet viser den gjennomsnittlige årsinntekten (2013) i delbydelene som t-banelinje 1, Frognerseteren - Ellingsrudåsen, går igjennom.

Ideen kom lenge siden, da jeg arbeidet med en gruppeinnlevering i innføringsemnet i GIS på samfunnsgeografi. Vi skulle undersøke om det var korrelasjon mellom forventet levealder i de forskjellige bydelene og blant annet en rekke sosioøkonomiske faktorer. Da jeg og en av de andre på gruppa studerte kartene vi hadde laget med blant annet inntektsforskjeller og utdanningsnivåer, så begynte den andre studenten å kommentere at mønstrene fulgte busslinjene og t-banelinjene. Og på den måten var en idé skapt.

Planen er å lage et lite miniprosjekt ut av dette her, hvor jeg til slutt viser kart over inntektsforskjellene (og kanskje andre faktorer også) langs alle t-banelinjene i Oslo.

Statistikken over inntekter i 2013 er hentet fra statistikkbanken til Oslo kommune.
Kartlaget med inndeling av delbydeler var jeg så heldig å få av noen veldig hyggelige folk i SSB.

Kanskje lager jeg også noen grafiske utforminger som tar utgangspunkt i det velkjente t-banekartet i Oslo, som igjen er inspirert av en av de mest berømte visualiseringene av informasjon, nemlig Harry Becks kart over metroen i London i 1931, som har blitt et foregangseksempel for alle slike kart verden over.

Kart over t-banelinjene i Oslo. Klikk for å se større. Kilde:Wikimedia
Becks kart fra 1931 til venstre. 2012-versjon til høyre.
Kilde. Wikimedia