Sider med ekstra påfyll

torsdag 9. juni 2016

Akershus

Et kart som viser Akershus og inndelingen av de tre regionene Romerike, Follo og Asker & Bærum. De gule punktene viser midtpunktet i det største tettstedet i hver kommune.

I de kommunene hvor Oslo faktisk er største tettsted – Bærum, Lørenskog, Rælingen og Skedsmo – så viser punktet midtpunktet for den delen av Oslo som er i denne kommunen. Husk at tettsted-definisjonen til SSB ikke følger kommunegrenser. Tettsteder er de geografiske områdene hvor det stort sett er 50 meter eller mindre mellom hus, og hvor det er bosatt minst 200 personer.

Moss er forresten det største tettstedet i Vestby også.

De røde prikkene viser forresten de utvalgte regionbyene i den nye areal- og transportplanen for hele Oslo og Akershus.

Det er en hel haug av andre ting i den nye planen, blant annet bybelte i Oslo og deler av nabokommunene, samt ett eller to utvalgte lokale byer i hver kommune. De gule prikkene er ikke nødvendigvis disse områdene, f.eks. i Vestby.

For å være helt nøyaktig, så er de røde prikkene det geografiske midtpunktet i den største sentrumssonen i tettstedet som er angitt som regionby.

Dette kartet er forøvrig referansekartet i en GIS-oppgave jeg lagde i faget SGO4940 Geographical Information Systems om sammenhengen mellom urbane trekk – som befolkningstetthet, gatedesign og jobb- og boligmiks – og reisevaner i Akershus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar