Sider med ekstra påfyll

søndag 10. april 2016

Dagens vinner i Paris-Roubaix har nok litt høy BMI


Klikk for å se større. Source: Sykkelbakker.com
Sykkelklassikeren Paris-Roubaix går av skaftet i dag. Rittet er berømt for sine mange brosteinseksjoner, men er utover det relativt paddeflat. Å veie mye er utvilsomt en stor fordel - tyngekraften er på din side når brosteinen forsøker å få deg til å hoppe rundt som en Duracell-kanin, og i de gigantiske lårene dine er det massive eksplosive muskler som kan tråkke deg gjennom 25 mil og at på til gi deg en skikkelig spurtavslutning.

Syklister som Fabio Cancellara og Tom Boonen er i denne kategorien. Vinnerne i Tour de France, eller en annen klassiker, Liege-Bastogne-Liege, men som er fylt til randen med småkneiker, har gjerne ikke denne fysikken. I motbakker, enten det er Ardenner-kneiker eller monsterfjell i Alpene, så kjemper tyngdekraften mot deg. Du bør helst være en lett fjellgeit.

Dette forholdet mellom flate/kuperte sykkelritt og kroppsmasse er velkjent, men det var likevel artig å faktisk se hvordan dette henger sammen. Derfor tok beregnet jeg kroppsmasseindeksen, bedre kjent som BMI, til de ti siste vinnerne i "flate" Paris-Roubaix, "kuperte" Liege-Bastogne-Liege og Tour de France som har noen skikkelige monsterfjell. Under kan du se tabellen med alle opplysningene. BMI gir ikke hele bildet om fysikken til disse syklistene, og jeg har ikke vektdata for hver sesong, men det er utvilsomt en fordel å ha litt vekt på baken når du skal vinne Paris-Roubaix sammenlignet med de andre rittene, spesielt når du ser på gjennomsnittsverdien.
Klikk for å se større.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar