Sider med ekstra påfyll

fredag 28. august 2015

Gammelnytt turkart

Gammel tur: Kartet viser det som faktisk er en veldig fin rundtur i Østmarka. Parker på Bysetermåsan og ta en matbit på kafeen på Vangen. Kartet er laget i ArcGIS, også lagt på et gammelt ark i Photoshop. Kartgrunnlag: N50 fra Statens Kartverk.
 Jeg har alltid vært fascinert av gamle kart. Jeg skal innrømme at det var helt fantastisk da Kartverket frigjorde en enormt stor haug med gamle kart.

Og som den håpløst romantiske estetikeren jeg er, så ville jeg lage noe som så kult ut på en gammeldags måte. Nå kan du veldig godt kalle disse kartene over turer i Østmarka for overpompøse klisjeer som strengt ikke ser ut som gamle kart i det hele tatt.

Men det er utrolig hva for en gammeldags stil og følelse en hel haug med konturlinjer og symbolisering av det våte element kan få hvis du legger alt sammen på et gammelt og slitt stykke papir med hjelp av Photoshop.

Hest og kjerre: Dette kartet blir ekstra corny av at jeg har satt en hestevogn oppe i hjørnet for å symbolisere hvor bilparkeringen står. Ser nå at den symboliseringen er litt tvetydig (er hele turen tatt med hest og kjerre?). Se all kreditering nederst til venstre i kartet, men link til kartdata her,  N50 fra Statens Kartverk.
Og jeg har publisert det øverste kartet en gang før, men da var det så bortgjemt at ingen sikkert la merke til det.

torsdag 6. august 2015

Klimagraf

Skjermdump: rb.no

Jeg har ikke bare lagd kart i vikariatet mitt i Romerikes Blad. Hvis du klikker deg inn på saken her, så kan du også se at jeg har laget noen grafer over juni-temperaturene på Gardermoen målestasjon opp gjennom årene, og sammenlignet dem med juni-temperaturene på verdensbasis helt tilbake til 1800 (den innfelte grafen til høyre, som jeg ikke har laget selv, men som kommer fra NOAA).

Og vær så snill å klikk på linken for å komme til saken på nettsidene til Romerikes Blad. Dette er tross alt lønnet arbeid jeg har gjort i avisa, så de bør få klikkene for at du viser interesse for grafikken.

Hovedpoenget i saken er at dette var den varmeste juni-måned på verdensbasis som noensinne er blitt målt. Den juni-måneden var imidlertid den 23. kaldeste siden målingene startet på Gardermoen under krigen.

Bakgrunnsbildet er det også jeg som har tatt, utenfor badeanlegget Nebbursvollen i Lillestrøm, og jeg er litt fornøyd med vanndråpen som treffer vannspeilet. Jeg så ikke den komme da jeg tok bildet, for å si det sånn.

Ulempen med disse grafikkene og kartene som jeg lager i Romerikes Blad, er at de først og fremst er laget for å brettes ut over åtte eller ti spalter i papiravisa. Da blir det fort litt små og knotete bokstaver når de samme grafikkene publiseres på Internett. Og det er i utgangspunktet ikke altfor mye tid til overs for dobbeltarbeid for å tilpasse grafikkene nettet ... Når det kommer til arbeidsmengde, så skulle jeg ønske at jeg kunne ha gjort søylene med temperatur under gjennomsnittstemperaturen blå, og de over røde, men iblant må vi gå inn for kompromisser.

Og jeg lover at straks jeg er ferdig med å leke grafisk journalist (forkjemperne for filmsatsparagrafen vil steile av å høre en slik jobbstilling), så vil jeg fullføre serien med inntektsforskjeller langs t-banelinjene i Oslo