Sider med ekstra påfyll

torsdag 23. april 2020

Kartogram: Stå "stor" er Norges befolkning

Datakilder: Kartverket og SSB
Jeg hører til blant dem som bruker kart til å si noe om folk. Problemet er at kart sier ikke i utgangspunktet noe om folk, de sier noe om steder.

Så når du viser et kart med Norges fylker, unnskyld, regioner, så er arealet som regel det første du legger merke til. Du registrerer, for eksempel, at Finnmark er mye større enn Oslo i areal.

En typisk måte å få kartet over regioners areal til å vise noe om befolkningen som bor i regionene på, er å bruke farger. Mørke, kraftige (mettede) farger betyr høye verdier. Lyse, vasne farger betyr lave verdier.

Farger er effektivt, farger er bra. Men menneskehjernen er skrudd sammen slik at vi fortsatt tenker at størrelse er viktig. Vi tilegner naturlig et stort område større verdi enn et mindre område. Store områder, som Finnmark, blir fort tilegnet mer vekt, betydning og oppmerksomhet enn Østfold, uten at det er noen god grunn til det. Kan vi gjøre noe med det?

Ja, vi kan lage et kartogram. I et vanlig kart bestemmes størrelsen på områdene (det jeg gjerne kaller de romlige enhetene), f.eks. regioner, av landarealet til områdene. Dette er en såpass stor selvfølgelighet at du fort må lese den setningen om igjen for å fange opp hva den egentlig betyr. Med et kartogram lar vi noe annet enn arealet bestemme størrelsen på områdene.

Som befolkningsmengden. Oslo har mer enn dobbelt så stor befolkning som Tromsø-Finnmark. Altså burde Oslo se dobbelt så stort ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar