Sider med ekstra påfyll

onsdag 4. desember 2019

Slik endrer bilbruken seg i Europa

Klikk for å se større.

Kartene over her viser hvordan bruken av bil har endret seg i Europa i løpet av tiårsperioden fra 2007 til 2017. I en god del land i Nordvest-Europa har bilbruken faktisk gått ned, relativt sett, mens bilbruken skal ha økt i Norge. Bilbruken ser ut til å ha økt i både Sør-Europa og Øst-Europa, men at Tyrkia skiller seg kraftig ut.

Kartene er basert på hvor stor andel av alle de kilometrene som passasjerer reiser i løpet av et år som er med bil. Dette kan illustreres med disse (hypotetiske) regnestykkene:

I 2007 var det ti personer som til sammen reiste 72 000 km (såpass blir det hvis alle ti pendler 15 km hver vei fem ganger i uka 48 uker i året). 59 000 av de kilometrene var med bil. Altså er bilandelen av passasjerkilometrene 82 prosent (59 000 / 72 000).

På kartene under her kan du se de prosenttallene for 2007 og 2017.
Klikk for å se større
Datakilde er Eurostat, via R-pakken deres som bare heter Eurostat. Jeg har ikke satt meg nok inn i datamaterialet til å kunne si i hvor stor grad disse kartene viser reelle endringer i bilbruken, eller om det har vært endringer i datainnsamlingen fra 2007 til 2017. Kanskje jeg får lage en tidsseriegraf for å se om det er noen merkelige hopp i datasettet.

Kartene er laget i R, og her er syntaksen. Fine i denne anledning er at du trenger ikke noen lokale filer for å lage disse kartene. Du laster ned både statistikk og geodata i selve skriptet!