Sider med ekstra påfyll

søndag 21. april 2019

Mangfoldige Oslo øst

Klikk for å se større. Fargeskalaen Kilde: Oslo kommune.
Her har du et Oslo-kart med et klassisk mønster, et øst-vest-skille. Nordstrand, og tildels Østensjø, er i realiteten en del av vestkanten, mens Søndre Nordstrand lengst sør er en del av østkanten.

Jeg lagde kartet etter at Sylvi Listhaug gikk ut og snakket om en gettoisering av Oslo.

Og det kartet viser, er hvilke steder hvor det er mest miks av innbyggere med forskjellig landbakgrunn, altså hvilket land de selv eller begge deres foreldre opprinnelig kommer fra.

Jo mørkere blåfarge, jo mer miks. Jo lysere gulfarge, mindre miks.

Og karter viser at det strengt tatt er veldig lite av gettoer på østkanten i Oslo.

For hvis du tar et byfag innenfor samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo, så vil du lære deg å være forsiktig med getto-begrepet.

Begrepet slik det brukes om gettoer i amerikanske byer - eller om jødiske gettoer i Europa før i tida – kan sjeldent brukes i en moderne europeisk, eller norsk, kontekst.

En getto består i stor grad av en gruppe mennesker, en minoritet, som har mange likhetstrekk.

De blå områdene på kartet over viser steder hvor det er veldig mange forskjellig type mennesker.

Nå skriver jeg litt på husk om getto-begrepet. Men et par andre kjennemerker ved amerikanske gettoer er at de transport- og infrastrukturmessig er relativt avsondret fra resten av byen. Bor du i en getto, jobber du gjerne der og tilbringer det aller meste av tiden der.

Også er skattesystemet i USA mye mer lokalt orientert enn i Norge. Skatter du i en bydel i USA, så går en god del av pengene dine til den bydelen som du bor i. I Norge omfordeles skattepenger mye mer geografisk. Beboere oppe i Holmenkollen kan finansiere sosiale tiltak i andre deler av byen av og landet med sine skattepenger.

Så der amerikanske gettoer kan bli ganske forfalne med slitte bygninger o.l., blant annet fordi de lokale myndighetene ikke får inn nok skattepenger, så kan det alltid rettes inn tiltak mot bydeler og -områder i Oslo med penger utenifra.

For å komme tilbake til kartet, så er tallene verdier på en Shannon entropi-indeks. Jeg vet ikke altfor mye om slike indekser, men de brukes mye innenfor biologi og økologi for å si noe variasjonen av arter innenfor områder. Er det bare en treart i dette skogholtet, eller er det mange forskjellige om hverandre? Jeg stilte det samme spørsmålet i kartet ovenfor, men bare om befolkningsgrupper med forskjellig landbakgrunn istedenfor trearter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar