Sider med ekstra påfyll

tirsdag 1. januar 2019

Fotballag og kommunestørrelse

Klikk for å se større.

Jeg hører på en hel haug av fotballpodcaster. En av dem er Toppfotball om norsk fotball. En gang sist høst hadde de en diskusjon om hvorfor man ikke har noe skikkelig bra fotballag fra Vestfold. Sandefjord gjorde for eksempel ikke stort annet sist sesong enn å vente på å rykke ned. En av hypotesene var at det er for mange jevnstore byer i fylket.

Dette fikk meg til å tenke, hvordan er sammenhengen mellom bybefolkning og toppnivå for klubber fra byen?

For enkelthetens skyld så jeg på kommunebefolkningen. Jeg er veldig fan av tettstedsstatistikken her til lands, men jeg var for lat til å skille ut tettstedsbefolkningen i tettstedet Oslo for den enkelte kommune. Tettstedet Oslo brer seg utover i nabokommunene. Lillestrøm er for eksempel en del av tettstedet Oslo. Med tanke på at det er såpass mange klubber i tettstedet Oslo, gikk jeg heller for kommunetallene.

Og er det noen sammenheng? Jeg vil si ja. Scatterplottet øverst i denne teksten viser alle kommuner i Norge med mer enn 2500 innbyggere. Røde kommuner hadde et eliteserielag i 2018-sesongen. Oransje kommuner hadde fotballag i høyst Obosligaen.

Bortimot alle kommuner med mer enn 40 000 innbyggere har klubb i Eliteserien. Unntakene er de seks følgende kommunene:

  • Fredrikstad
  • Asker
  • Larvik
  • Tønsberg
  • Arendal
  • Karmøy

To av seks unntak er altså Vestfold-lag. Med oppdaterte 2019-tall ville Sandefjord også føyd seg inn i rekken. Sandefjord kommune har forøvig over 60 000 innbyggere. Da er det naturlig at de som storebror i fylket har det største laget også. Hvis vi ser på de andre unntakene, så har Fredrikstad tradisjonelt sett hatt et eliteserielag. Karmøy har storebror Haugesund ikke altfor langt unna, samt Stavanger med Viking og Sandnes med Sandnes Ulf i samme region. Asker ligger nok for nærme Oslogryta. At et lag som Stabæk har fått det til istedenfor handler kanskje om spesifikke miljøer og personer, uten at jeg vet noe.

Det kan altså se ut til at alle unntakene, unntatt Fredrikstad, rett og slett er for nærme større kommuner og fotballag i samme region. Tønsberg og Larvik er litt i samme situasjon som Larvik.

Derfor la jeg til en ny variabel langsmed x-aksen i grafen, nemlig avstand fra midtpunktet i hver kommune til nærmeste kommune med mer enn 40 000 innbyggere. Hvorfor 40 000 innbyggere? Som nevnt, fordi det ser ut til at de aller fleste kommuner med såpass mange innbyggere har et lag i Eliteserien eller Obos-ligaen.

Det jeg syntes var mest interessant her, er at denne distansefaktoren et godt stykke på veien forklarer hvorfor relativt små kommuner i Møre og Romsdal (Molde og Kristiansund) og Sogn og Fjordane (Sogndal, Flora) har lag i toppseriene: De er regionsentre i landsdeler hvor det er langt til høyt befolkede kommuner. Ålesund er den eneste kommunen i Møre og Romsdal  og Sogn og Fjordane som har godt over 40 000 innbyggere.

[Lagt til 7. januar] Hvorfor har kommunestørrelse og avstand til andre storkommuner noe å si? Godt spørsmål. Rent økonomisk er det kanskje større sponsormarked i storbyene. Lettere å tiltrekke seg tilskuere og pengeinnteker? Rekrutteringen er kanskje lettere, men det er ikke mange lokale spillere på topplagene nå for tida. Kanskje kommunestørrelse, rekruttering og plass i "regionshierarkiet" tradisjonelt har hatt en viktig rolle, og at det vi ser nå er en slags stiavhengiget og konsekvens av at det har vært viktig før. Jeg bare spekulerer ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar