Klikk for å se større. Kilder: OSM, NIBIO, Oslo kommune |
Jeg kjørte en nettverksanalyse med et nettverksdatasett laget av OpenStreetMap data (lastet ned fra Mapzen og gjort om til nettverksdata med OSM-toolbox i ArcGIS). Parkene er fra AR50-datasettet fra Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO). Parkene er, morsomt nok, kategorisert som snaumark, altså "Fastmark med naturlig vegetasjonsdekke som ikke er skog".
En svakhet med kartet, som påpeker at dette ikke er et fasitsvar, men en morsom øvelse, er at grøntareal som er helt utenfor indre by-bydelene er ikke tatt høyde for. Dette kan du legge spesielt merke til på Sandakker i den nordligste delen av "studieområdet", eller på Sinsen og Løren.
Hvis du kjenner deg igjen, kan du også se at grøntarealet ved Vålerenga kirke ikke er med i datagrunnlaget i det hele tatt. Det kommer tydelig fram hvis vi zoomer litt inn og bruker flyfotoene fra Geodatas tjeneste som bakgrunn:
Klikk for å se større. Bakgrunnskart: Geodata AS. |
Jeg la ut dette kartet og skrev alt sammen i en bråhast. Nå, kan jeg jo legge til at et annet ankepunkt med "analysen", er at tilgang til fjorden er ikke tatt med i beregningen. Fjorden er ikke spesielt grønn, riktignok, men mange vil nok tenke på Sørenga (ytterst) i hvert fall og deler av Aker brygge og Tjuvholmen som rekreasjonsområder på (relativt) lik linje som parkene. Men da er det i så fall snakk om å måle tilgang til rekreasjonsområder i vid forstand, ikke grøntareal ... Og nei, en eller annen rekke med trær er ikke med i analysen.
Uansett er det interessant å registrere at det ikke er stort annet av skikkelig grøntareal i Frogner enn Frognerparken – noe som potensielt går utover levestandarden til de som bor midt i Uranienborg? ...
Dette er forøvrig en del av en seminarøvelse som jeg har laget til samfunnsgeografi-studentene på Universitetet i Oslo som tar et innføringsfag i GIS, SGO1910.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar