Sider med ekstra påfyll

søndag 29. november 2015

Oslo-kysten i 2100 (sånn cirka worst case)

Havnivådata: Nansensenteret/Bjerknessenteret og Kartverket/Satelittfoto: Esri, DigitalGlobe, GeoEye, i-cubed, USDA, USGS, AEX, Getmapping, Aerogrid, IGN, IGP, swisstopo, and the GIS User Community
Jeg så nettopp en dokumentar på NRK, Storbyer under vann (tilgjengelig på nrk.no i tre år), om trusselen som havnivåstigning i kombinasjon med synkende landmasser skaper for spesielt en god del asiatiske byer.

Ikke bare stiger havnivået på grunn av global oppvarming, men landmassene synker også fordi folk pumper opp grunnvann i store mengder.

Og jeg var nysgjerrig på hvor mye dette har å si i Norge, i Oslo.

Framstillingen jeg har laget er ekstremt forenklet. Jeg har ikke lest rapporten Sea Level Change for Norway fra a til å, men fant så raskt som mulig det mest ekstreme, og mest usikre selvfølgelig, tallet for hvor mye havet vil stige innerst i Oslofjorden, som er 56 cm i 2100 sammenlignet med nå, hvis vi fortsetter som business as usual og de verste prognosene til FNs klimapanel, RCP 8.5, for global oppvarming. Og bare for å gjøre framstillingen enda mer håpløs, så er alt som er 60 cm over havoverflaten oversvømt i min visualisering. Når det kommer til landmasser, så stiger de generelt i Norge, men hvis jeg ikke tar helt feil, så er stigningen på 56 cm relativ. At landmassene stiger er altså tatt med i bildet.

Og jeg skal innrømme at jeg fikk egentlig bare lyst til å teste ut fremgangsmåten i denne YouTube-videoen til Marcos Luna) for å lage flomsoner med ArcGIS.

onsdag 4. november 2015

Klikk for å se større. Kartgrunnlag: www.naturalearthdata.com. Utformet av Torstein S. Throndsen
Dette kartet er det fryktelig lenge siden jeg lagde, og jeg oppdaget det nå ved en ren tilfeldighet! Jeg skal innrømme at jeg er ikke så ekstremt opptatt av grensekonfliktene i Kashmir, utenom at det er forbaska vakre fjellområder og interessant rent geopolitisk, men jeg husker den spesifikke årsaken som fikk meg til å lage kartet.

Jeg lagde nemlig kartet på den tida da jeg holdt på å oppdage gullgruven Natural Earth, med massevis av offentlig tilgjengelig og gratis shapefiler og annet småsnacks for GIS-brukere. Veldig kjekt at du har shapefile med all verdens land osv, men de har også en shapefile med alle omdiskuterte grenseområder i verden. Den filen pirret meg såpass mye at jeg bestemte meg for å måtte gjøre noe med den.

Og jeg husker også at jeg funderte en stund over hvordan jeg skulle fremstille hvem som administrerte hva og hvem som krevde hva. Synes ikke det er den verste løsningen i hvert fall.