Sider med ekstra påfyll

onsdag 30. september 2015

Inntektsforskjeller langs linje 3





Sakte, men sikkert kommer det kart for inntekter langsmed t-banelinjene. Her er linje 3!

Klikk her for å se inntektsforskjellene langs linje 1 og 2.

mandag 21. september 2015

Hvor mange flyktninger er det?

Klikk på kartet for å se større.

I Norske har diskusjonen vært om vi skal ta imot 8000 Syria-flyktninger. Tall fra FNs høykommisær for flyktninger (forkortet til UNHCR på engelsk) viser at tallene vi snakker om i Norge, og pågangen med asylsøkere i Europa, er liten sammenlignet med antall flyktninger som har strømmet fra Syria til nabolandene i regionen. I forlengelsen er til og med de tallene lave sammenlignet med tallene for internt fordrevne i Syria.

Bare så det er sagt, så er ikke tallene i kartet fra ett og samme øyeblikk.

Tallene for asylsøkere i Europa er tall for antall søknader i hele perioden fra april 2011 til august 2015. Tallene for internt fordrevne i Syria er fra desember 2014 (ta gjerne kontakt hvis du vet om ferskere tall) og det varierer fra alt mellom mai og september i 2015 for når tallene i nabolandene er oppdatert. Og ja, jeg har latt Libya representere Nord-Afrika, inspirert av hvor UNHCR selv har angitt verdien for Nord-Afrika. Det er altså fullt mulig at det er overlapp mellom de forskjellige tallene.

Jeg anbefaler forresten at du klikker deg videre på de lenkene selv om du ikke vil sjekke ut sannhetsgehalten i tallene. Det er ganske informasjonsrike og fine nettsider.

Også må vi huske at her er det trolig store mørketall.

En siste anbefalning, som du sikkert uansett har fått med deg hvis du har fulgt med på nyheter om Syria-flyktninger. Hans Rosling har hatt noen slående poengterte videosnutter om situasjonen både i Syria, nabolandene og i Europa.

torsdag 10. september 2015

Klimagassutslipp i norsk økonomi


Dette kakediagrammet viser hvor store klimagassutslipp (ikke bare CO2, men vist som CO2-ekvivalenter) det er fra de forskjellige sektorene i norsk økonomi. Det er derfor du også kan se utslipp for utvinning av råolje og naturgass i Nordsjøen.

Når jeg først er inne på utvinning av olje og gass, så viser ikke denne grafen hvor store utslipp det er i forbindelse med forbruk av "norsk" olje og gass hos sluttbrukere i utlandet.

Eller så er det betimelig å spørre seg hvordan man kan skille for eksempel transport fra industri og andre former for næring - er lastebilene på vei til og fra byggefeltet oppfattet som transport eller bygge- og anleggsvirksomhet? - men hvis du vil ha skikkelige svar på de spørsmålene, så får du lese mer om bakgrunnen for tallene hos SSB.

Grafen har jeg forresten laget hos Datawrapper. Spesielt Aftenposten har brukt dem en del for å lage interaktive grafer. De har en veldig fleksibel og praktisk betalingsløsning for sånne som meg som ikke er steinrike korporasjoner.