Sider med ekstra påfyll

tirsdag 10. september 2024

Til inspirasjon: Lisa Charlotte Muth i Datawrapper

Virkelig, to innlegg i løpet av to uker? Jeg får passe på at jeg ikke legger lista for høyt nå. 

En måte jeg har lagt lista høyt på, er at jeg alltid skulle lage et kart eller en figur fra bunnen av hver bidige gang jeg skulle skrive noe på denne bloggen. En mer lavt hengende frukt jeg kan plukke innimellom, er å fortelle om ting og personer som inspirerer meg.

Det jeg hadde lyst til nå, er å nevne én person. Hver gang hun skriver noe på det store internett, sluker jeg det til meg. 

Jeg snakker om Lisa Charlotte Muth i Datawrapper.

Jeg er litt usikker på rollen hennes, men det er hun som skriver de lange, innsiktsfulle bloginnleggene hos Datawrapper om hvordan man kan gjøre grafer og figurer bedre.

(Datawrapper er et tysk selskap som har en utrolig god (og gratis) nettside for å lage heftige datavisualiseringer. Nettsiden er veldig intuitiv og enkel å bruke for å lage figurer og grafer. Samtidig har Datawrapper enkle og gode løsninger for "staffeliet" rundt selve figurene, altså titler, tekst osv. Jeg har imidlertid ikke tenkt å snakke noe mer om (hele) nettsiden til Datawrapper nå. Jeg skal prøve å få gjort det siden en gang.)

Muth er ikke alene om å skrive blogginnlegg hos Datawrapper, men tekstene hennes om fargebruk og fornuftige valg av graftyper, er utfyllende, enkle å lese og veldig godt illustrert.

Her er tre inngangsporter til Datawrapper-bloggen og arbeidet hennes:

Data vis do's & don'ts - Datawrapper Blog

Color in data vis - Datawrapper Blog

Opinions - Datawrapper Blog

Eller så har Muth også laget en flott samleside med alle føringer og tips:

Data & Analytics Songbooks - Miro

Og sist, men ikke minst, meld deg på nyhetsbrevet fra Datawrapper. Jeg liker også veldig godt den ukentlige gjennomgangen til Datawrapper av kule og fine datavisualiseringer ute på verdensveven (Data Vis Dispatch).

mandag 2. september 2024

Gode bøker om datavisualisering og kartografi

 Dette er faktisk toårsdagen for sist gang jeg skrev et innlegg på denne bloggen. Sånn går det når man fyller livet med litt for mange forpliktelser. Nå har jeg hakket mer pusterom, og i tillegg har jeg litt ferdigkvernet innhold!

En tidligere kollega av meg spurte om bokanbefalinger: Gode bøker om datavisualisering og kartografi.

Vel her er anbefalingene mine. Du vil merke at jeg er opptatt av å treffe en god balanse mellom bøker som er praktiske og konkrete, samtidig som de kommer med gode hvorfor-forklaringer med teorien bak det praktiske:


Om datavisualisering generelt:

- Alt av Alberto Cairo, professor i datajournalistikk. Jeg har to av bøkene hans i hylla hjemme, «The truthful art» og «How charts lie». Nå klarer jeg ikke å skille dem så mye fra hverandre, for lenge siden jeg har lest dem, men veldig sansen for ham.

Better Data Visualizations av Jonathan Schwabish, mye om å ta det neste steget. For eksempel å tenke forbi standard søylegrafer

- En tredje forfatter jeg har likt litt, mest fordi den har en fin oppslagssekvens om «alle» former for datavisualisering, er Andy Kirk med boka Data Visualisation – A Handbook for Data Driven Design. Han har forøvrig en YouTube-kanal som langt flere burde få øynene opp for.


Om kartografi:

- Min absolutte favorittbok her er Designing Better Maps: A Guide for GIS Users av Cynthia Brewer (ja, den Brewer som står bak ColorBrewer-palettene). Veldig konkret og praktisk, samtidig som går i essensen.

- En bok jeg er blitt veldig glad i, er Cartography: The Definitive Guide to Making Maps av Kenneth Field, eks-akademiker som er blant hovedkartografene i ESRI nå. Ikke en lærebok som Brewers, men et helt fantastisk oppslagsverk over alle aspekter med kartografi.

- Hvis du vil ha den komplette lærebok, som er grundig og for så vidt lettlest, men litt svær og ikke like sprek  som de andre bøkene jeg har nevnt her, så er Thematic Cartography av McMaster og Howard selve definisjonen på en tekstbok i kartografi. Den er imidlertid litt gammel.

- Hvis jeg skulle bestilt en bok nå, som jeg ikke har lest før, så ville det vært Cartography: Visualization of Geospatial Data av Menno-Jan Kraak (en bauta innen kartografi, virker det som) og Ferjan Ormeling. Faller nok veldig innenfor lærebok-segmentet.


Klassikere som er fine å ha i hylla, men som enten ikke tilfører veldig mye til det jeg har nevnt, eller som er litt utilgjengelige:

- The Visual Display of Quantitative Information er vel hovedverket til Edward Tufte, hvis jeg ikke tar helt feil. Tufte som i en av de absolutt største bautaene innenfor datavisualisering. Personlig synes jeg det blir litt for mye anekdotisk og synsing uten å gi gode hvorfor-begrunnelser, men han har jo en god del prinsipper og begrep som er veldig gode retningslinjer.

- Semiology of Graphics av Jacques Bertin er selve introduksjonen i systematiseringen av visuelle variabler og elementer som man ser som et grunnelement i «alle» innføringsbøker om kartografi og til dels datavisualisering generelt. Men veldig fransk og slitsom å lese, synes jeg i hvert fall

- How to lie with maps av Mark Monmonier, en relativt populærvitenskapelig innføring i kartografi som alle siterer når de skriver om at kart kan være misvisende eller manipulerende. Fornøyelig å lese. Jeg har anbefalt den til studenter som julegave til «utenforstående»