Sider med ekstra påfyll

mandag 22. januar 2018

Gangavstand til t-banen og toget

Jeg er glad i t-bane. Og i utgangspunktet mener jeg at knutepunktutvikling er en bra ting (selv om det er nok av potensielle ulemper jeg ikke er like glad i, men som jeg heller får skrive om siden en gang).

Så hvorfor ikke vise hvilke områder som har gangavstand til t-bane? Dette kartet er resultet av en service area-analyse i ArcGIS. Istedenfor å måle 500 meter i luftlinje, som man ville gjort i en buffer-analyse, måles heller gangavstanden langsmed gatenettverket.

I dette tilfellet har jeg tatt utgangspunkt i nettverksdatasettet som Statens vegvesen har utarbeidet for gang og sykkel.

Stasjonene er hentet fra OpenStreetMap (via Mapzen som dessverre legger ned nå i nærmeste framtid). Både stasjoner, t-baneinnganger og holdeplasser (for t-bane og tog) er brukt som utgangspunkt for ganganalysene.

Jeg har nettopp begynt på en doktorgrad i samfunnsgeografi der jeg skal se på hvordan folk reiser kollektivt – eller hvordan de kommer seg til og fra kollektivsystemet og bytter underveis på kollektivreiser, for å være helt nøyaktig – og da kommer jeg til å bruke denne type analyser en del.

Du kan forvente at kartene blir bedre da. Du se i Lillestrøm eller Sandvika at analysen ikke er blitt kjørt helt perfekt i denne omgang.

onsdag 3. januar 2018

Delta

Datakilde: Statens kartverk (N50)
Elvene Nitelva og Leira (legg merke til meandersvingene) som møtes ved Lillestrøm før de renner ut i Svelle, som møter på Glomma og former Nord-Europas største innlandsdelta på vei ut i Øyeren, Norges mest artsrike innsjø.