Klikk for å se større. Skjermdump: vg.no |
Poenget er at hvordan stemmer blir talt opp og stortingsplasser fordelt, har variert opp gjennom årene.
Jeg har for eksempel vist tidligere at en stemme i Finnmark betyr mer i stortingsvalget enn en Oslo-stemme.
Sainte-Laguës metoden blitt brukt som valgsystem i Norge helt siden 1953, men med forskjellig delingstall. Som VG selv skriver:
"Sainte-Laguës opprinnelige påfunn var å bytte ut D'Hondts tallrekke med bare oddetall – altså 1, 3, 5, 7 og så videre. Denne tallrekken gir nemlig et helt proporsjonalt resultat.
Men i praksis har det blitt vanlig å bytte ut det første 1-tallet med et litt høyere tall. Det gir en viss fordel til de største partiene, og det gjør at et småparti ikke vil kunne tjene på å dele seg opp i to mikropartier. Norge har valgt 1,4 som første delingstall."I D'Hondts tallrekke, som det vises til, kan du lese mer om på VGs nettside.
Det er også interessant å se at hvis vi hadde hatt samme system som amerikanerne – at vinnerpartiet i den enkelte kommunen får alle stemmene i kommunen, selv om partiet er størst med knapp margin over nest største parti – så ville Arbeiderpartiet vunnet valget.
Arbeiderpartiet hadde tatt 100 og Høyre resten av de 169 stortingsplassene hvis vi hadde hatt amerikansk valgsystem høsten 2013, med at vinneren i hver kommune får alle stemmene i den kommunen. Skjermdump: vg.no |
Man kan nemlig velge mellom en del avanserte løsninger også, som å se valgresultatene med amerikansk valgsystem.
Klikk for å se større. Skjermdump: vg.no |
Jeg håper virkelig at VG, og andre norske medier, leverer mer "journalistikk" av denne typen.
Det eneste jeg har å kritisere VG for, er at de ikke har promotert denne stortingskalkulatoren enda mer. Jeg håper den er høyt oppe på fronten gjennom hele valghøsten.
Klikk her for å teste ut stortingskalkulatoren.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar