Sider med ekstra påfyll

onsdag 12. april 2017

Kartogram over befolkning og mandater

På vanlige kart (som det til venstre under) ser vi hvor store områder er i areal. Man kan se at Afrika er mye større enn Europa og Grønland (såfremt man bruker kartprojeksjoner som bevarer areal best mulig). Men ofte er det ikke areal som er mest interessant. Men for eksempel befolkningstall. Da er det ganske vanlig å vise dette med farger i et koroplet temakart.

Et annet alternativ, er å vise det i et kartogram, der størrelsen på enhetene, som fylkene i Norge, er bestemt av innbyggertallet, ikke arealet. Se figuren nedenfor.

Klikk for å se større

Når jeg først testet ut å lage et slikt kartogram, så ville jeg også lage et kart over noe jeg alltid har hatt lyst til å illustrere, at stemmen til en finnmarking i et stortingsvalg betyr over dobbelt så mye som stemmen til en osloboer. Det er meningen at kartogrammet helt til høyre skal få fram dette (jeg vet ikke hvor vellykket det er).

Du kan lese mer om det her, men for at distriktsnorge skal være godt representert på Stortinget, så har areal, ikke bare befolkning, en del å si. Antall stortingsmandater, strengt tatt representanter (før vi tar med utjevningsmandater og alt det der i bildet), bestemmes av antall innbyggere i fylket, og en vektet faktor på 1,8 av hver kvadratkilometer i fylket.

Kartogrammene lagde jeg i ArcMap med den nedlastbare verktøypakken Cartogram Geoprocessing Tool som er utviklet av Carol Sousa. Fremgangsmåten til verktøyet er opprinnelig utviklet av Gastner og Newman (2004).

De kartogrammene kan imidlertid være litt vanskelige å forstå innimellom, fordi formen på fylkene, eksempelvis, blir så utrolig vrengt. Og det er ikke nødvendigvis så lett så størrelseforskjeller uansett når fylkene har forskjellig form. Et alternativ da, som jeg så at ble brukt noen ganger i presidentvalgkampen i USA, er å vise alt i bokseformer. Her kan du se kvadratiske bokser basert på befolkningsstørrelsen i hvert fylke (tilsvarende det midterste kartet over):
Klikk for å se større.
Her ser du veldig tydelig at det bor mange flere i Oslo enn i Finnmark (og ja, det var en utfordring å få alle fylkene til å passe sammen når de skulle være kvadratiske). Dette "kartogrammet" måtte jeg imidlertid lage manuelt i illustrator, så jeg krysser fingrene for at jeg oppdager en eller annen lett og automatisert måte å lage denne type boks-kartogram på.

mandag 3. april 2017

Photoshop-juks imponerer



Det er litt juks med de filtereffektene i Photoshop, men du verden så utrolig kule bilder du kan få ut av å bruke dem! Jeg elsker at bildet jeg har photopshoppet nedenfor er litt ambivalent om hvorvidt det er fjelltopper blant skyene man ser, eller om det er skjærgård i brutalt hav.

Det får meg til å tenke på den enormt gode boka "Himmelrike og helvete" av Jón Kalman Stefánsson. Hvis du sjekker ut bokomslaget, som er veldig treffende for boka, så skjønner du hva jeg mener.

Med den kule JuxtaposeJS-løsningen til KnightLab kan man sammenligne to bilder, og da kan du se at jeg tok originalbildet i Jotunheimen et par år siden. Bare dra i den spaken til høyre.

Her kan du sammenligne sluttversjon av å bruke filter-effekten "Mørke kanter" i Photoshop med en liten dæsj vannfarge-effekt (ikke at jeg tror det hadde noe å si).

Angående andre bilder, eller et maleri for å være spesifikk, som smører elementer sammen i et fantastisk nydelig kaos, ment å være verdens tilblivelse i, så er "Creation of the World" av russeren Ivan Aivazovsky ufattelig vakkert:
"Creation of the World" av Ivan Aivazovsky.