Sider med ekstra påfyll

fredag 2. september 2022

Hvordan (fortsette) å lære mer GIS?

Jeg har undervist mye i GIS-fag. Her om dagen fikk jeg spørsmål fra en tidligere student om hvordan hen kunne fortsette å lære seg mer GIS etter introkurset vi tilbyr på samfunnsgeografi.

Vel, her er svarene jeg ga ham, og litt til som jeg kom på i etterkant.

Jevnlig basis

Det aller viktigste er at du bare gjør noe med GIS på jevnlig basis. Åpner du et GIS-program minst en gang i uka og leker deg med å prøve å lage et fint kart eller prøve et nytt type verktøy eller analyse i bare 15 eller 30 min, så vil du automatisk bli bedre i GIS.

For studenter: Har du oppgaver i andre fag/emner hvor du kan bruke GIS? Enten til å gjøre en hel analyse (f.eks. om segregering i byfag) eller bare et oversiktskart? Do it!

ESRI-KURS

Er du (fortsatt) student? I så fall bør du be den nye GIS-ambassadøren til Geodata på UiO, eller ditt studiested, om å få en ArcGIS-lisens hvor du også får gratis tilgang til alle online-kursene til ESRI, selskapet som står bak ArcGIS. Og hvis du ikke vet, dette er ting som koster myyye penger hvis du ikke er student.

GIS-ambassadør: https://geodata.no/artikkel/gis-ambassador-ved-ditt-studiested 

ESRI-kurs: https://www.esri.com/training/catalog/search/

Det er latterlige mange kurs hos ESRI, som dekker alle mulige aspekter av GIS, og de er relativt korte.

PENN UNIVERSITY

Penn University i USA har utrolig mange GIS-kurs online, hvor de har gjort mye materiale tilgjengelig for alle:

Oversikt over fag: https://geospatial.psu.edu/the-experience/course-catalog

Eksempel på innhold i ett fag: https://www.e-education.psu.edu/geog486/node/808

TWITTER OG #30DayMapChallenge

Twitter er et sted jeg følger veldig mange kart- og GIS-folk. Med både mye inspirasjon og mange guider. Hvis du følger alle her, så vil du definivt lære deg mye GIS:

https://carto.com/blog/twitter-guide-2018/

Eller så har det blitt en årlig tradisjon på twitter, i November, med #30DayMapChallenge, hvor du må lage et kart hver dag i november, men med forskjellige forhåndsbestemte temaer for hvert kart. Det er imidlertid ingenting som stopper deg fra å prøve deg på noen av utfordringene nå. Her kan du lese mer om det:

https://30daymapchallenge.com/

Litt beslektet til Twitter, er at ESRI-kartograf John Nelson har en YouTube-kanal hvor han kommer med små ettminuttsvideoer om litt overflødige, men samtidig veldig kule hacks for å få til kule effekter i ArcGIS Pro.

https://www.youtube.com/c/JohnNelsonMaps

HOBBY-PROSJEKT

Litt beslektet med mitt første tips, men mitt siste tips er at du finner et eller annet hobbyprosjekt som har noe med GIS å gjøre. Jeg har blitt god i GIS først og fremst fordi jeg har hatt det som hobby siden jeg tok SGO1910, innføringsfaget i GIS på samfunnsgeo.

Selv har jeg f.eks. prøvd å lage kart av data/statistikk jeg synes er interessant, som valgresultater eller sosioøkonomiske forskjeller i Oslo. Det som hjalp meg til å pushe meg selv, er at jeg la mye av det ut på denne bloggen!

En sånn blogg er forøvrig veldig fin å ha som portfolio når du søker på jobber! Selv om få andre ser på den.

Og sånn som i år, så skal jeg prøve å lage kart over nabolagene der familien min bor, som jeg kan ramme inn og gi i julegave til dem.