Sider med ekstra påfyll

tirsdag 4. oktober 2016

Kollektivtilbudet i strøket

Klikk for å se større. Artig greie: Legg merke til at kollektivtilbudet er hakket bedre i Lommedalen enn i Sørkedalen og Maridalen.
Det er et vedtatt mål i Oslo og Akershus at all vekst i persontransport i regionen skal dekkes av sykkel, gange og kollektivtransport.

Hvis vi ser på biten med å bruke kollektivtransport - og da helst gå eller å sykle for å komme til nærmeste holdeplass, trikkestopp, togstasjon eller hva det måtte være - så er det en ting å ha gangavstand til holdeplassen. Vel så viktig er det at kollektivtilbudet er bra når du først har kommet deg til bussholdeplassen. Det er stor forskjell på om det går én buss i timen eller en buss hvert tiende minutt.

Og det er akkurat disse to elementene, gangavstand og frekvens på kollektivtrafikken, som dette kartet viser. For å være nøyaktig, så viser kartet hvor mange avganger som er innenfor 500 meters avstand om morgenen mandag 15. august 2016 (jeg fikk ikke til å velge en generisk ukedag).

I det mest mørkegrønne området, i Oslo sentrum, hadde du mellom 500 og 1045 avganger innenfor 500 meters gåavstand i løpet av to timer.

Dette kartet lagde jeg her om kvelden først og fremst for å teste ut noen kule verktøy som er utviklet for å kombinere GTFS-data med nettverksanalyser i ArcGIS. Laster du ned ArcGIS toolbox-en fra dem, så følger det med grundige og forståelige instrukser for hvordan du skal kjøre verktøyene.

GTFS-data er enkelt forklart tidstabeller over kollektivtransporten, og Ruter har lagt ut GTFS-data her.

Nettverksanalyser er slikt Google Maps bruker når de beregner reiseruter. Her kan du se hvordan jeg brukte nettverksanalyser for å beregne reisetid fra hver kommune i Akershus inn til Oslo sentrum, og hvor mange som har gangavstand til kollektivtransport. Statens vegvesen er så kule at de har lagt ut hele veinettet (og sykkelveier) i Norge som nettverksdata, klart til å kjøre nettverksanalyser på. Det bør bemerkes at disse veinettene ikke er ideelle å kjøre gangavstand-analyser på. Veier kortere enn 50 meter er ikke med, gangveier og fortauer tas ikke høyde for på en god måte, men dette er ting som folkene i vegvesenet jobber mye med å utbedre.

Magien skjer når du kombinerer GTFS-data og nettverksanalyser.

Da kan du for eksempel finne ut hvor mange som har gangavstand til godt og dårlig kollektivtilbud.

NB: Fargeskalaen i kartet er basert på at gjennomsnittsverdien i hele systemet, som ble konstruert da jeg kombinerte GTFS-data fra Ruter og nettverksdatasettet fra vegvesenet, er 37 avganger i løpet av tidsrommet 07.00-09.00. Jeg har imidlertid ikke sjekket grundig hvor reelt eller relevant hele det systemet er, med tanke på hvilket område det dekker, og om veiområder som ikke dekkes av Ruter er blitt tatt med i beregning eller ikke.